JAMSTVO I ODGOVORNOST NASLJEDNIKA ZA OBVEZE IZ UGOVORA O JAMSTVU

ŠTO JE JAMSTVO?

Obveznopravni odnosi poznaju sredstva kojima se, u pravilu, pojačava pozicija vjerovnika. Razlikujemo stvarna i osobna sredstva pojačavanja osobnih odnosa. Jamstvo ili poručanstvo ubraja se u osobna sredstva pojačavanja. Zakon o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15, 29/18, u daljnjem tekstu: ZOO), u članku 104. definira jamstvo kao ugovor o jamstvu kojim se jamac obvezuje prema vjerovniku da će ispuniti valjanu i dospjelu obvezu dužnika, ako to dužnik ne učini. Nadalje, članak 105. ZOO-a naglašava kako je ugovor o jamstvu valjan samo ako je sklopljen u pisanom obliku.

ODGOVARA LI NASLJEDNIK ZA OBVEZU IZ JAMSTVA OSTAVITELJA?

Odjeljak 3. ZOO-a navodi načine prestanka obveza. Smrt vjerovnika ili dužnika u pravilu ne dovodi do prestanka obveze jer u pravilu ugovorne obveze ne nastaju s obzirom na osobna svojstva, tj. osobnost strana. Tada prava i obveze prelaze na nasljednika kao i ostala imovina te osobe. Ipak. članak 213. ZOO-a propisuje da smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

KADA NASLJEDNIK ODGOVARA ZA DUGOVE OSTAVITELJA?

Prema članku 139. stavku 1. Zakona o nasljeđivanju (NN 48/03, 163/03, 35/05, 127/13, 33/15, 14/19), nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove. Međutim, nasljednik odgovara i svojom, a ne samo naslijeđenom imovinom, i to do visine vrijednosti naslijeđene imovine, čak i neovisno o tome ako je, na primjer, nakon provedenog ostavinskog postupka darovao svoje nasljedstvo.

ŠTO JE PRIZNANJE DUGA?

Ako se radi o dugu po jamstvu za tuđi kredit odgovara samo jamac. Nasljednik ne nasljeđuje taj dug, osim ukoliko dođe do priznanja duga. Članak 240. stavak 2. ZOO-a navodi način priznanja duga. Dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamata, davanje osiguranja.

ŠTO AKO JE JAMAC ISPUNIO DUŽNIKOVU TRAŽBINU?

Prema članku 120. ZOO-a jamac ima pravo zahtijevati naknadu od dužnika. Jamac koji je isplatio vjerovniku njegovu tražbinu može zahtijevati od dužnika da mu naknadi sve što je isplatio za njegov račun, a i kamate od dana isplate. Također, prema stavku 2. navedenog članka jamac ima pravo na naknadu troškova nastalih u sporu s vjerovnikom od časa kad je obavijestio dužnika o tom sporu, a i na naknadu štete ako bi je bilo. Ako je jamac za života primio rješenje o ovrsi na taj dug po jamstvu, taj će dug preuzeti i nasljednik.

OSIJEK PRO BONO, travanj 2021.