Općenito o alimentaciji

Problem današnjice je veliki broj razvoda brakova pa se nameće pitanje tko je dužan uzdržavati dijete nakon rastave roditelja te na koji se način dijete može uzdržavati. Uzdržavanje je dužnost i pravo roditelja koji su prvi dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete i uzdržavanje se uvijek određuje  u novčanom iznosu. Pri tome, uzdržavanje se određuje na način da se odredi ukupan iznos sredstava potrebnih za uzdržavanje.

Tko je sve dužan plaćati alimentaciju?

Roditelji su prvi dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete. Radno sposoban roditelj se ne može osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta. Ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju. Maćeha ili očuh dužni su uzdržavati maloljetnog pastorka i to ako dijete ne može ostvariti uzdržavanje od drugog roditelja ili kada su u trenutku smrti roditelja živjeli s pastorkom.

Uzdržavanje punoljetnog djeteta

Punoljetno dijete također ima pravo na uzdržavanje. Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje polazi srednju školu, odnosno sveučilišni ili stručni studij, program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, ali najdulje do navršene dvadeset i šeste godine života djeteta. Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja, ako dijete nije navršilo dvadeset šest godina. Obveza uzdržavanja punoljetnog djeteta prestat će i prije isteka godine dana od prestanka obrazovanja u trenutku kad dijete navrši dvadeset i šest godina.

Punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

Opće pravilo utvrđivanja visine iznosa za uzdržavanje

Visinu novčanog iznosa za uzdržavanje sud će odrediti na način da će uzeti u obzir prihode uzdržavane osobe, imovinsko stanje, sposobnost za rad, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje te druge okolnosti o kojima ovisi odluka o uzdržavanju. Pri procjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna plaćati uzdržavanje uzet će se u obzir njezino imovinsko stanje, sva njezina primanja i stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njezine vlastite potrebe i druge zakonske obveze uzdržavanja. U sporu o uzdržavanju sud će utvrditi ukupan iznos sredstava potrebnih za uzdržavanje. Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi odlukom će jednom godišnje odrediti minimalne novčane iznose koji predstavljaju minimum iznosa ukupnih materijalnih potreba za mjesečno uzdržavanje maloljetnog djeteta u Republici Hrvatskoj, a koje će biti dužan platiti roditelj koji ne stanuje s djetetom. Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:

1. za dijete do 6 godina, 17% prosječne plaće

2. za dijete od 7 do 12 godina, 20% prosječne plaće i

3. za dijete od 13 do 18 godina, 22% prosječne plaće.

Iznimno, potrebe maloljetnog djeteta za uzdržavanje mogu se odrediti i u manjem iznosu od  zakonskog minimuma i to kada dijete vlastitim prihodima pridonosi svojem uzdržavanju ili kada je obveznik uzdržavanja dužan uzdržavati dvoje ili više djece.

Kada roditelj koji ne stanuje s djetetom ima prihode koji premašuju prihode iz najvišega platnog razreda prema tablici za uzdržavanje sud može u parničnom postupku odrediti uzdržavanje u iznosu višem od najvišeg iznosa predviđenog tablicama zbog posebno opravdanih okolnosti, s time da uzdržavanje djeteta ne smije povećati životni standard drugog roditelja.

Ako su roditelji razvedeni, ali i dalje žive zajedno s djetetom, roditelji se mogu sporazumjeti ili sud može u parničnom postupku, s obzirom na okolnosti slučaja, donijeti odluku prema kojoj će se roditelji zajednički svakodnevno skrbiti o djetetu, a materijalne potrebe djeteta će ispunjavati u skladu s prihodima svakoga od njih.

Način ostvarivanja prava na uzdržavanje

Dijete može podnijeti zahtjev za uzdržavanje u izvanparničnom pojednostavnjenom postupku za određivanje uzdržavanja. U slučaju spora o potrebama djeteta ili mogućnostima obveznika uzdržavanja, kao i u slučaju kad se postupak pokreće protiv bake i djeda ili maćehe ili očuha, o uzdržavanju odlučuje sud u parničnom postupku. Ako se roditelji nisu sporazumjeli o planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili ga je sud odbio odobriti, svaki roditelj ili dijete mogu podnijeti tužbu radi rješavanja pitanja s kojim će roditeljem dijete stanovati, načinu ostvarivanja roditeljske skrbi, osobnih odnosa djeteta s drugim roditeljem te uzdržavanju djeteta.  U postupku u kojem se odlučuje s kojim će roditeljem dijete stanovati, o roditeljskoj skrbi i ostvarivanju osobnih odnosa djeteta s roditeljem sud nije vezan zahtjevima stranaka.

Uskraćeno uzdržavanje maloljetnog djeteta

Roditelj koji ne stanuje s maloljetnim djetetom i nije plaćao uzdržavanje za svoje maloljetno dijete dužan je isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje od nastanka tog prava pa do podnošenja tužbe. Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala krajem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati, a u visini koja se može odrediti temeljem zakona.  Tražbina djeteta prema roditelju koji ga nije uzdržavao zastarijeva za vrijeme od pet godina od dana nastanka obveze.

Što kada roditelj ne plaća alimentaciju?

Ukoliko roditelj koji je dužan plaćati alimentaciju istu ne plaća ili je plaća u manjim iznosima od dogovorenog, tada drugi roditelj može od nadležnog općinskog suda zatražiti ovrhu. Uz to, po prijavi roditelja, Centar za socijalnu skrb podnosi kaznenu prijavu protiv obveznika uzdržavanja. Tko ne uzdržava osobu koju je po zakonu dužan uzdržavati i to na način, u visini i u rokovima određenim ovršnom ispravom kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, a ukoliko se radi o uzdržavanju djeteta, onda kaznom zatvora do 3 godine.

OSIJEK PRO BONO, listopad 2019.