Nacionalna mirovina

Nacionalna mirovina ili nacionalna naknada za starije osobe su novčana primanja za hrvatske državljane starije od 65 godina života koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu. Nacionalna mirovina iznosi 800,00 kuna mjesečno. Ona se usklađuje jednom godišnje, počevši od 1. siječnja 2021., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, a odluku o usklađivanju donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Pravo na nacionalnu mirovinu može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva. Ostali uvjeti koji moraju biti ispunjeni jesu:
1) da nije korisnik mirovine prema propisima Republike Hrvatske ili prema propisima druge države i nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju,
2) da korisniku ili članovima kućanstva prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe u iznosu od 800,00 kuna,
3) da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi,
4) da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi,
5) da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.
Korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na zahtjev korisnika obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Nacionalna mirovina osobno je pravo korisnika i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti, a ne može biti ni predmet ovrhe ili osiguranja.
Pravo za ostvarivanje prava na nacionalnu mirovinu pokreće se zahtjevom koji se podnosi područnoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, nadležnoj prema prebivalištu podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani. Tiskanica zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe može se preuzeti na Internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u sustavu e-Građani ili kupiti u Narodnim novinama. Od 15. prosinca 2020. godine započelo je zaprimanje zahtjeva za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe.

OSIJEK PRO BONO, siječanj 2021.