Izvanbračna zajednica i uzdržavanje zajedničkog djeteta

ŠTO JE IZVANBRAČNA ZAJEDNICA?

Prema Obiteljskom zakonu (NN 103/15, 98/19, dalje: Zakon) izvanbračna zajednica definirana je kao zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine, a kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete ili ako je nastavljena sklapanjem braka. Također članak 11. Zakona navodi kako izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju na odgovarajući način primjenjuju odredbe Zakona o osobnim i imovinskim odnosima bračnih drugova.

KAKO SE UREĐUJU IMOVINSKO-PRAVNI ODNOSI UZDRŽAVANJA DJETETA PO PRESTANKU IZVANBRAČNE ZAJEDNICE AKO ONA POSTOJI?

Postavlja se pitanje mogu li roditelji djece uopće samostalno, nakon raskida veze, sklopiti sporazum o uzdržavanju i viđanju djece bez Centra za socijalnu skrb i bez suda.  Članak 106. Zakona navodi da su roditelji dužni sastaviti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Stavak 5. članaka upuće roditelje da mogu sastaviti samostalno, u postupku obveznog savjetovajna navedeni plan ili u postupku obiteljske medijacije. Ako su postigli plan, prema članku 461. pokrenut će izvanparnični postupak radi odobravanja plana, a postupak se može pokrenuti prijedlogom obaju roditelja. Obvezno savjetovanje su dužni obaviti s obzirom da uz prijedlog plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, sudu moraju priložiti i izvješće o obveznom savjetovanju , ne starije od 6 mjeseci.

Prema članaku 321. obvezno savjetovanje je oblik pomoći članovima obitelji da donesu sporazumne odluke o obiteljskim odnosima vodeći posebnu brigu o zaštiti obiteljskih odnosa u kojima sudjeluje dijete te o pravnim posljedicama nepostizanja sporazuma i pokretanju sudskih postupaka u kojima se odlučuje o osobnim pravima djeteta. Zakon navodi da se ono provodi  prije pokretanja postupka radi razvoda braka u kojem postoji zajedničko maloljetno dijete i prije pokretanja ostalih sudskih postupaka o ostvarivanju roditeljske skrbi i osobnih odnosa s djetetom (članak 322.)

Prema Pravilniku o obveznom savjetovanju (NN 123/2015, dalje: Pravilnik), ono se provodi prije razvoda, u centru za socijalnu skrb, u okviru najviše 3 susreta stranaka i članova stručnog tima centra.

U prvom susretu članovi stručnog tima centra strankama daju detaljna objašnjenja sadržaja navedenih u članku 5. točki 5. Pravilnika te ih upućuju na potrebu izrade Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi do sljedećeg susreta u centru.

U drugom susretu u centru u pravilu se provodi zajednički pregled plana ukoliko su stranke sastavile plan, odnosno članovi stručnog tima centra strankama koje nisu sastavile plan pružaju pomoć oko postizanja sporazuma i sastavljanja plana.

Ukoliko su stranke sastavile plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i suglasne su s njegovim sadržajem obvezno savjetovanje može se dovršiti na prvom sastanku.

Pristupom u centar za socijalnu skrb, roditelji će biti obavješteni i o sastavljanju i podnešenju zahtjeva za uzdržavanje djeteta.

Kada govorimo o uzdržavanju i planu uzdržavanja, uzdržavanje je institut obiteljskog prava, osobne i imovinskopravne naravi. Ono je dužnost i pravo roditelja i djece, bračnih i izvanbračnih drugova i srodnika u ravnoj lozi. Dijete ostvaruje pravo na uzdržavanje od roditelja s kojim ne živi, tj. kojem nije sudski povjereno na odgoj i čuvanje nakon prestanka bračne zajednice ili razvoda braka. To pravo ostvaruje preko roditelja kojem je povjereno na odgoj i čuvanje, kao zakonskog zastupnika, a putem: nagodbe pred centrom za socijalnu skrb ili sudom, ili tužbom za određivanje uzdržavanja pred općinskim sudom djetetova prebivališta.

OSIJEK PRO BONO, svibanj 2021.