Status roditelja njegovatelja

Koja su prava roditelja njegovatelja po zakonu o radu?

Zakon o radu (NN 93/14, 127/17, 98/19, u daljnjem tekstu; ZOR) ne regulira status roditelja njegovatelja pa tako ni njegov godišnji odmor ili naknadu. Navedena pitanja regulirana su Zakonom o socijalnoj skrbi.

Prema tome, ZOR sadrži odredbe kojima općenito uređuje prava radnika glede godišnjeg odmora, te naknade uslijed nekorištenja istog. U čl. 76. ZOR navodi da radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor za svaku kalendarsku godinu. Nadalje, čl. 80. ZOR propisuje da je ništetan svaki sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, tj. isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora. Ali, ukoliko dođe do prestanka ugovora o radu, ZOR u čl. 82. predviđa dužnost poslodavca da radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplati naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora

Ima li roditelj njegovatelj pravo na naknadu u slučaju smrti djeteta, prestanka statusa njegovatelja ili zbog rješenja CSS?

Zakon o socijalnoj skrbi (NN 157/13, 152/14, 99/15, 52/16, 16/17, 130/17, u daljnjem tekstu; ZSS) u članku 67. navodi da roditelj njegovatelj odnosno njegovatelj ima pravo na naknadu u iznosu od pet osnovica iz čl. 27. stavka 2. (Osnovicu na temelju koje se izračunava iznos određuje Vlada Republike Hrvatske), prava iz mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja  i prava za vrijeme nezaposlenosti, kao zaposlena osoba prema posebnim propisima. U sljedećem članku (čl.68.) u istoimenom zakonu navodi se u kojim slučajevima roditelj njegovatelj odnosno njegovatelj ima još pravo na naknadu. Pa tako on kaže da roditelj njegovatelj odnosno njegovatelj ima pravo na naknadu i za vrijeme privremene nesposobnosti za pružanje njege zbog bolesti, kao i tijekom odmora, kada ne obavlja poslove njegovatelja, a djetetu je osiguran privremeni smještaj tijekom godišnjeg odmora roditelja njegovatelja po odredbama ZSS, te ako je dijete na bolničkom liječenju najduže dva mjeseca. Pravo na godišnji odmor roditelja njegovatelja odnosno njegovatelja traje do četiri tjedna tijekom godine.

Članak 92. ZSS govori nam o privremenom smještaju. Pa tako će se privremeni smještaj priznati djetetu i odrasloj osobi, radi korištenja odmora njegovog roditelja njegovatelja, odnosno njegovatelja, u ukupnom trajanju od najviše 30 dana tijekom jedne kalendarske godine ili zbog privremene nesposobnosti za pružanje njege zbog bolesti roditelja njegovatelja odnosno njegovatelja dok traje potreba, a najdulje 60 dana tijekom jedne kalendarske godine. Dakle, roditelj njegovatelj može ostvariti pravo na godišnji odmor, ako dijete smjesti u privremeni smještaj.

Prestanak prava statusa roditelja njegovatelja odnosno njegovatelja regulirano je člankom 70. ZSS. koji propisuje da status prestaje:

-na zahtjev roditelja njegovatelja ili njegovatelja,

-ako nije u mogućnosti pružati potrebnu njegu djetetu zbog svojeg psihofizičkog stanja,

-ako zbog neopravdanih razloga ne obavlja poslove njegovatelja,

-ako se nalazi u pritvoru, odnosno istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u trajanju duljem od 2 mjeseca,

– kad navrši 65 godina života, osim u slučaju ako se pružanje pomoći i njege ne može osigurati putem članova obitelji s kojim živi u obiteljskoj zajednici i smrću djeteta, roditelja njegovatelja ili njegovatelja.

Dakle, ZSS ne regulira pitanje ima li roditelj njegovatelj pravo na naknadu u slučaju smrti djeteta, prestanka statusa njegovatelja ili zbog rješenja CSS, naknada postoji samo u slučajevima iz članka 68. ZSS. a to je u slučaju bolesti ili privremen nesposobnosti roditelja, odmora ili u slučaju bolničkog liječenja djeteta najduže dva mjeseca.

Prestankom statusa roditelja njegovatelja odnosno njegovatelja iz bilo kojih razloga navedenih u članku 70. ZSS prestaju sva prava koja je imao pa tako i pravo na potraživanje naknade za neiskorišteni godišnji odmor.

OSIJEK PRO BONO, studeni 2019.