Zaštita javnog zdravlja i pandemija bolesti Covid-19

Republika Hrvatska, kao i ostatak svijeta, trenutno prolazi krizu zbog pandemije koronavirusa. Riječ je o problemu koji se tiče svih nas. S obzirom na to da trenutno ne postoji lijek protiv koronavirusa važno je spriječiti daljnje širenje virusa. U tu svrhu, svaka država pa tako i Republika Hrvatska, propisuje mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. Ograničenja koja država može uvesti regulirana su Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17.; u daljnjem tekstu; ZZP)

MJERE ZA ZAŠTITU JAVNOG ZDRAVLJA

Prema čl.4.ZZP-a Republika Hrvatska, županije, odnosno Grad Zagreb, općine i gradovi obvezni su osigurati provođenje mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti propisane ovim Zakonom te sredstva za njihovo provođenje kao i stručni nadzor nad provođenjem tih mjera. Nadalje, člankom 7. ZZP-a, propisano je daje svaka pravna i fizička osoba obvezna postupati sukladno mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti određenim ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju njega.

Člankom 9. navedenog Zakona propisano je da se zaštita pučanstva od zaraznih bolesti ostvaruje obveznim mjerama za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti koje mogu biti: opće, posebne, sigurnosne te ostale mjere.

S obzirom na postavljeno pitanje, referirat ćemo se na sigurnosne mjere. U čl.47. ZZP-a navedeno je da na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ministar može narediti posebne sigurnosne mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, a takve mjere obuhvaćaju:

1) provođenje obvezne protuepidemijske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije,

2) osnivanje karantene,

3) zabranu putovanja u državu u kojoj postoji epidemija bolesti,

4) zabranu kretanja osoba, odnosno ograničenje kretanja u zaraženim ili neposredno ugroženim područjima,

5) ograničenje ili zabranu prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda,

6) obvezno sudjelovanje zdravstvenih ustanova i drugih pravnih osoba, privatnih zdravstvenih radnika i fizičkih osoba u suzbijanju bolesti,

7) zabranu uporabe objekata, opreme i prijevoznih sredstava,

8) te druge potrebne mjere.

S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu koronavirusom, Hrvatski Sabor je 18.ožujka 2020. godine donio Zakon o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite. U Zakonu o sustavu civilne zaštite (NN82/2015, 118/2018; u daljnjem tekstu ZSCZ) iza članka 22. dodaje se članak 22.a koji glasi: „U slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donosi odluke i upute koje provode stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.“
Navedenim člankom Stožer civilne zaštite ovlašten je donositi odluke i upute, kao i druga ograničenja u smislu zaštite javnog zdravlja zbog nastale situacije i pandemije koronavirusa.

OSIJEK PRO BONO, travanj 2020.