Mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa i pomoć za očuvanje radnih mjesta

Vlada Republike Hrvatske je 17. ožujka 2020.godine na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine br. 150/11, 119/14, 93/16 i 116/18) donijela Zaključak o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa (Klasa: 022-03/20-07/82, Urbroj: 50301-25/16-20-2) sa svrhom prilagođavanja aktualnim zbivanjima uzrokovanim pandemijom virusa COVID-19. Neke od tih mjera namijenjene su pomoći u očuvanju radnih mjesta.


Vlada je usvojila paket mjera koje se odnose:
a) na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima koje su pogođene virusom COVID-19, a zbog kojeg je narušena gospodarska aktivnost,
b) mjere koje se odnose na stjecanje novih znanja i vještina radnika za tržište pogođeno koronavirusom,kao i
c) mjere koje se odnose na očuvanje radnih mjesta u proizvodnji tekstila, odjeće, obuće, kože i drva.

KOME SU MJERE NAMIJENJENE?
Skupinu mjera za očuvanje radnih mjesta zbog okolnosti uzrokovanih koronavirusom moći će iskoristiti oni poslodavci koji se bave pružanjem usluga smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića, poslodavci iz djelatnosti prijevoza i skladištenja, poslodavci iz djelatnosti zdravstvenog turizma, radno-intenzivne djelatnosti prerađivačke industrije (tekstil, odjeća, koža, drvo, namještaj), poslodavci koji ne mogu obavljati svoju djelatnost sukladno Odluci Stožera civilne zaštite kao i drugi poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti na svoje poslovanje. Mjere mogu koristiti oni poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 29. veljače 2020.g. Određene mjere primjenjivat će se i na sve radnike kao osiguranike predmetnog poslodavca osim umirovljenika i stranih radnika iz trećih zemalja kojima je prestala važiti dozvola za rad i boravak. Ove su mjere određene na razdoblje najdulje od 3 mjeseca, računajući od dana 1. ožujka 2020. Njima će se omogućiti pružanje financijskih potpora u iznosu od 3.250,00 kuna za mjesec ožujak te u iznosu od 4.000,00 kuna za travanj i svibanj 2020. po radniku koji radi u punom radnom vremenu odnosno razmjerni dio po radniku s obzirom na broj sati u nepunom radnom vremenu. Potpora poslodavcima pružit će se i za one radnike koji nisu radili prema Odluci Stožera civilne zaštite i to u razmjernom dijelu od 3.250,00 kuna.Valja napomenuti kako će poslodavci koji su iskoristili ili će iskoristiti potpore u iznosu od 3.250,00 kuna za ožujak biti oslobođeni svih javnih davanja na tu isplatu, odnosno oslobođeni troškova pripadajućih doprinosa.


Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 2. travnja 2020. godine predložila donošenje novog Zaključka o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa kojim bi iznos potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim koronavirusom bio povećan na iznos od 4.000,00 kuna za travanj i svibanj 2020. godine te bi poslodavci koji bi se koristili tim potporama također bili oslobođeni svih javnih davanja na te isplate. Dakle svi poslodavci koji koriste potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim koronavirusom bit će oslobođeni troškova pripadajućih doprinosa, kako za potpore u iznosu od 3.250,00 kuna za mjesec ožujak, tako i za potpore u iznosu od 4.000,00 kuna za travanj i svibanj 2020. godine.


NA KOGA SE MJERE NE PRIMJENJUJU?
Mjera se ne odnosi na one poslovne subjekte čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne ili regionalne samouprave te u kojima imaju članske udjele od 25% ili više, uz izuzeće poslodavaca iz djelatnosti prerađivačke industrije i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Navedene potpore neće moći koristiti ni poslodavci koji nisu isplatili plaću/e za veljaču 2020. godine, zatim oni poslodavci koji sukladno Odluci Stožera civilne zaštite ne mogu obavljati djelatnost, ali je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su kršili zabranu obavljanja djelatnosti, kao i oni poslodavci za koje je inspekcijskim nadzorom utvrđeno kršenje Odluke Vlade RH o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Potpore se ne mogu koristiti ni za radnike zaposlene nakon 29. veljače 2020.g., bez obzira na razlog zapošljavanja, osim u slučaju da se radilo o zapošljavanju zamjene za radnike za koje se koristila potpora, a ugovori o radu nisu otkazani krivnjom poslodavca.

Poslodavcima koji su imali pad broja zaposlenih od 1. do 20. ožujka 2020. godine može se odobriti potpora. Poslodavac će izgubiti pravo na potporu ako je od 20. ožujka 2020. do trenutka isplate potpore imao pad zaposlenosti veći od 40% za poslodavca koji zapošljava do 10 radnika, veći od 20% za mala trgovačka društva, veći od 15% za srednja trgovačka društva i veći od 10% za velika trgovačka društva. U potonje slučajeve pada zaposlenosti pritom neće ući istek ugovora o radu na određeno vrijeme, odlazak radnika u mirovinu i otkaz skrivljenim ponašanjem radnika.

PODNOŠENJE ZAHTJEVA
Prilikom podnošenja zahtjeva, poslodavci iz prihvatljivih sektora moraju navesti razloge zbog kojih traže potporu za očuvanje radnih mjesta te isto potkrijepiti dokazima kao i potvrditi potpisanom izjavom o točnosti podataka i razloga. Tu izjavu daju pod kaznenom i materijalnom odgovornošću. Važno je napomenuti kako poslodavci moraju opisati razloge zbog kojih traže potporu za očuvanje radnih mjesta, primjerice pad prometa, otkazivanje ugovornih poslova i narudžbi, nemogućnost isporuke gotovih proizvoda, sirovina, repromaterijala, strojeva, alata i sl. Dokumentaciju koju dostavlja poslodavac koji nije u mogućnosti obavljati djelatnost zbog Odluke Stožera civilne zaštite čini sama preslika te Odluke. Poslodavac koji je imao poteškoća u obavljanju djelatnosti će prilikom podnošenja zahtjeva priložiti dokaze o otkazanim ugovorima, ugovornim poslovima, problemima u transportu i isporuci robe ili nabavci repromaterijala i sirovina. Osim toga svaki poslodavac dužan je dostaviti obrazloženje o padu prihoda iz kojeg se može vidjeti usporedba prihoda do kraja mjeseca u kojem je podnesen zahtjev s istim mjesecom prethodne godine, a ako posluje kraće od 12 mjeseci izradit će se tabličan prikaz prihoda po mjesecima. Prihvatljiv je pad prihoda veći od 20%. Sva dokumentacija dostupna je na stranicama Zavoda za zapošljavanje (Obrazac zahtjeva s pripadajućim tablicama, Izjava o točnosti podataka i razlog za korištenje potpore). Zahtjev se može predati online (https://mjera-orm.hzz.hr/potpora-za-ocuvanje-radnih-mjesta/), elektroničkom poštom ili u nadležnu službu HZZ-a prema sjedištu poslodavca. Navedeni zahtjev Zavod će obraditi u roku od 10 dana od dana zaprimanja cjelokupne dokumentacije te će obavijestiti poslodavca o odobrenom zahtjevu radi potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava potpore.

ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA
Poduzetnici su mogli podnijeti zahtjev za dodjelu potpore zaključno s danom 7. travnja 2020. godine do 23:59, čime im se odobravaju isplate troškova plaća za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020. godine. Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. travnja do 7.svibnja 2020. godine odobravat će se isplate troškova plaće za travanj i svibanj 2020. godine, a za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. svibnja do 7. lipnja 2020. godine odobravat će se isplate troškova plaće za svibanj 2020. godine.


Druga skupina mjera za očuvanje radnih mjesta i onih mjera koje se odnose za stjecanje novih znanja i vještina radnika za tržište pogođeno koronavirusom provodit će se najdulje 6 mjeseci. Financijske potpore ove skupine mjera uključuju potpore za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme, a financira se maksimalno do iznosa minimalne plaće koji je određen Zakonom o minimalnoj plaći (NN 118/18) te financiranje cjelokupnog obrazovanja.


Mjere koje se odnose na očuvanje radnih mjesta u proizvodnji tekstila, odjeće, obuće, kože i drva provodit će se najduže 24 mjeseca odnosno do ispunjenja de minimis iznosa od 200.000,00 eura tijekom tri fiskalne godine po pojedinom poduzetniku. Financijska potpora sastojat će se od subvencioniranja iznosa od 50% minimalne plaće uvećane za doprinose na osnovicu u iznosu od 2.366,41 za 2020. godinu. Osim toga vlada će financirati i ukupan trošak obrazovanja. (http://mjere.hr/mjere/potpore-ocuvanje-radnih-mjesta/)

MOGLO BI VAS ZANIMATI!
Nakon donošenja novog paketa mjera, poduzetnici još uvijek nailaze na nejasnoće. Među njima se ističe ona kako opravdati neisplaćivanje doprinosa za radnike? Prema izjavi državnog tajnika to će se po uplati nakon zatraženog zahtjeva provesti automatski, ali će HZZ naknadno kontaktirati poslodavce glede dodatnih informacija i potrebnih podataka.

Postavljalo se i pitanje za radnike koji su bili otpušteni zbog epidemije. U ovom slučaju je dana iznimna mogućnosti vraćanja takvih radnika na radna mjesta i traženja potpore s prvenstvenim ciljem očuvanja radnih mjesta.
Poduzetnike također zanima koja je njihova dužnost nakon što im bude isplaćena potpora. Osnovna obveza se sastoji da dobivenu potporu iskoriste na plaće radnika i HZZ-u prilože dokaz o isplaćenoj plaći najkasnije do 5. u tekućem mjesecu. S druge strane, navedena obveza ne postoji za obrtnike koji ne moraju isplatiti plaću već moraju dostaviti izjavu da su navedena sredstva utrošena sukladno namjeni potpore.
Dosad je navedeni zahtjev podnijelo više od 65 tisuća poslodavaca koji zapošljavaju više od 400.000,00 ljudi. Među novim mjerama koje se još najavljuju ističe se ona o skraćivanju radnoga tjedna na 4 radna dana te one mjere koje će biti usmjerene na građane, a posebice na one koji su ostali bez posla.

OSIJEK PRO BONO, travanj 2020.